Τζατζίκι με Μαύρο Σκόρδο

Μια πιο απαλή και πολύπλοκη εκδοχή του κλασικού τζατζικιού, καθώς λείπει η αψάδα λόγω του σκόρδου.
Επιπλέον έχει μια γήινη γλύκα πετιμεζιού. Οπότε συνδυάζοντας το με ψαράκι τηγανιτό μαλακώνει και καθαρίζει μεν τη γεύση από το τηγάνισμα, ενισχύει δε και τη γλύκα του ψαριού – ειδικά αν μιλάμε για γλυκά ψάρια όπως μπαρμπούνια ή κουτσομούρες.
Η τελευταία πινελιά με το λεμόνι καταφέρνει να μπερδέψει τον ουρανίσκο θυμίζοντας κάτι οικείο αλλά με μια διαφορετική επίγευση που δένει πολύ με τηγανιτές συνταγές.

Υλικά:
1 μέτριο αγγούρι

αλάτι

300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες

2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.σ. χυμό λεμονιού και λίγο ξύσμα

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

15 γρ. σκελίδα λιωμένη ή πάστα μαύρου σκόρδου

Μαύρο πιπέρι χοντροσπασμένο

Εκτέλεση:
Κόβουμε το αγγούρι κατά μήκος και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα σπόρια (προσοχή μην αφαιρέσουμε τη σάρκα).

Τρίβουμε το αγγούρι στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το ανακατεύουμε με το αλάτι σε ένα μπόλ. Το αφήνουμε για 10’ και μετά το στύβουμε απαλά, χωρίς να στεγνώσει τελείως από τα υγρά του.

Ανακατεύουμε το αγγούρι σε ένα μπόλ με τα υπόλοιπα υλικά να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε για αλάτι και λεμόνι και αναλόγως προσθέτουμε (εξαρτάται από το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση