DownVillage the Farm

Down Village

Η ιστορία πίσω απο το την ιδέα

Όσοι παρακολουθούν την Black Garlic Downvillage, την Βολιώτικη εταιρία παραγωγής και τυποποίησης μαύρου σκόρδου, ξέρουν ότι το παραπάνω είναι μια φυσική συνέχεια εκείνης της παρέας που ξεκίνησε το 2013 να πειραματίζεται και έχει φτάσει πλέον να παράγει πάνω από 10 προϊόντα με μαύρο σκόρδο.

Αλλά να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

To 2012 οι γονείς του Παναγιώτη Γανωτή, αποφάσισαν να μετακομίσουν μόνιμα στην Ολλανδία. Ο Παναγιώτης, έχοντας τελειώσει προγραμματισμό και μαγειρική, αποφασίζει να μείνει πίσω, και να ασχοληθεί με το μικρό κτήμα της οικογένειας στο Κατηχώρι Πηλίου. Εκεί ξεκινάει να πειραματίζεται με παράξενα λαχανικά, στήνει στο κελάρι μια μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών, ενώ στο κτήμα «Εξοχικό», όπως ήταν και το πρώτο του όνομα, υπάρχει και ένα μικρό καζάνι για τσίπουρο. Λίγο μετά, ο φίλος του και καθηγητής του στην σχολή μαγειρικής Γρηγόρης Χέλμης, executive chef εκείνη την εποχή στον ξενοδοχειακό όμιλο Domotel, υποστηρίζει την προσπάθεια, ανεβαίνοντας στο κτήμα ταυτόχρονα για να βοηθήσει στα πειράματα.

Ανάμεσα σε μανιτάρια, τομάτες όλων των χρωμάτων, μυστήρια κολοκύθια και εξωτικά μυρωδικά, ξεκινούν και τα πειράματα με χειροποίητα αλλαντικά, αποστάξεις, ζυμώσεις και καπνίσματα, όλα φτιαγμένα και παρακολουθούμενα από μηχανήματα φτιαγμένα και προγραμματισμένα από τον Παναγιώτη, τα περισσότερα από μεταχειρισμένο εξοπλισμό και εξαρτήματα από διάφορα μηχανήματα που ξήλωνε για να πάρει τα κομμάτια που ήθελε. Το καλοκαίρι του 2013, ο Γρηγόρης ανεβαίνει στο Κατηχώρι με την ιδέα της παραγωγής του μαύρου σκόρδου, υλικό που ήδη χρησιμοποιούσε στις κουζίνες του. Ξεκίνησαν τα σχέδια, και μετρά από τις απαραίτητες τροποποιήσεις και μετατροπές, ο Παναγιώτης κατασκευάζει τον πρώτο θάλαμο ωρίμανσης μαύρου σκόρδου από ένα παλιό μικρό ψυγείο. Εκεί είναι και η αρχή του ταξιδιού που τους έχει φτάσει μέχρι το Άμστερνταμ, αλλά και σε όλες σχεδόν τις γωνιές του κόσμου.